Sağlık

İklim Kliniği Bilim Kurulu Üyeleri uyardı: 2024 tarihin en sıcak yılı olabilir

İklim Kliniği Bilim Komitesi Üyeleri uyardı:

2024 tarihin en sıcak yılı olabilir

 

İklim krizi dünyayı her alanda etkilemeye devam ediyor. Küresel sağlık kuruluşları, insan kaynaklı iklim krizinin halk sağlığı için büyük bir tehdit olduğunu ilan etti. Climate Clinic Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Levent Kurnaz, 2023 yılında kırılan sıcaklık rekorunun 2024 yılında da yüksek seviyede tekrarlanabileceğini belirtti. Prof. Dr. Emine Didem Konutçu Kiraz, UVR ışınlarının etkileyebilecek kanser türlerini artırabildiğini söyledi. vücudun birçok yerinde, özellikle de gözde.

3 Temmuz’da dünyanın ortalama sıcaklığı 17 dereceye ulaşarak sıcaklık rekorunu kırdı. İklim krizinin sıcakların nedenlerinden biri olan sağlık üzerindeki etkileri yıkıcı olmaya devam ederken, önümüzdeki yıllarda da talihsizliklerin sıklığı ve şiddeti artmaya devam edecek.

Aşırı hava olayları, hava kirliliği, su kaynaklı hastalıklar, vektör kaynaklı hastalıklar, gıda güvensizliği ve beslenme bozuklukları ruh sağlığı sorunlarını tetiklerken; Aynı zamanda sağlık hizmetleri ve sağlık sistemleri için de bir tehdit oluşturmaktadır.

Prof. Dr. Levent Kurnaz: 2023’ün En Sıcak Haziranını Yaşadık

Ana Sayfa Dünya BirliğiKoç Üniversitesi ve Hacettepe Üniversitesi işbirliğiyle açıldı İklim Kliniği Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Levent Kurnaz, “Küresel ısınmadan dolayı atmosferimiz ısınıyor. Eğer dünya tamamen düz olsaydı ve sadece karalarla kaplı olsaydı bu ısınma her yıl kademeli olarak gerçekleşecekti. Ancak yeryüzünün kara ve denizlerle kaplı olması ve bitki örtüsüne sahip olması sıcaklıkta doğal bir değişkenlik yaratmaktadır. Bu farkı yaratan çoğunlukla okyanuslardaki akıntılardaki değişimlerdir. Pasifik Okyanusu’nun sularının normalden daha sıcak olmasına El Nino denir ve El Nino, küresel sıcaklıkların normalden daha yüksek olmasına neden olur. Benzer şekilde La Nina da normalden daha düşük sıcaklıklara neden oluyor. Pasifik Okyanusu’nda son üç yıldır güçlü bir La Nina etkisi yaşanıyor. Yani sıcaklıklar küresel ısınmanın neden olduğu kadar yüksek hissedilmedi. La Nina etkisi 2023 baharında sona erdi. Bu da küresel ısınmanın etkilerini görmemize neden oldu. “Bu nedenle dünyamız çok sıcak bir haziran ayı geçirdi” dedi.

“2024 Tarihin En Sıcak Yılı Olabilir”

Kurnaz sözlerine şöyle devam etti; Temmuz ayının başında iki gün üst üste küresel sıcaklık rekorları kırdık. 3 Temmuz’da küresel ortalama sıcaklık 17,01°C iken 4 Temmuz’da 17,18°C’ye yükseldi. Daha önce ölçülen en yüksek sıcaklık 24 Temmuz 2022 ve 13 Ağustos 2016’da ölçülen 16,92°C idi. Ancak unutmayalım ki El Nino’yu yani sıcaklıkların ortalama artışı aşacağı dönemi henüz görmeye başlamadık ama Bu etkiyi yavaş yavaş görmeye başladıkça bu rekor sıcaklıklar artmaya devam edecek. Sıcaklıklardaki artışa dikkat çekerek, “2024 yılının tarihin en sıcak yılı olabileceğini şimdiden söylemek mümkün” dedi.

Temmuz, Ultraviyole Radyasyon (UVR) Güvenliği Ayı Olarak Belirlendi

İklim KliniğiBilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Emine Didem Konutçu Kiraz, Temmuz ayının Ultraviyole Radyasyon Güvenliği Ayı olduğunu belirterek, şunları söyledi:   Çoğumuzun tatil ayı olarak kabul ettiği Temmuz ayı, Amerika Birleşik Devletleri’nde Ultraviyole Radyasyon (UVR) Güvenlik Farkındalığı Ayı olarak kutlanıyor. UVR Güvenliği Farkındalık Ayı’nda toplumun güneşle daha sağlıklı ve güvenli temas kurmasını sağlayacak etkinlikler düzenleniyor. UVR güneşten gelen radyasyondur. Vücudun D vitamini üretmesine yardımcı olur. Ayrıca; Dalga boyuna bağlı olarak cilt yaşlanmasından kansere kadar uzanan yan etkileri vardır. UVR ciddi kornea, lens ve retina hasarına neden olur. Özellikle bebeklik ve çocukluk döneminde korunmasız güneşe maruz kalma, yaşam boyunca yukarıda sıralanan rahatsızlıkların gelişme riskini artırır. Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı (UKAA) 2009 yılında UVR’nin 100-400 nm dalga boyları arasında insanlarda kansere neden olduğunu bildirmiştir. “Malign melanom, dünyada UVR’ye bağlı olarak artış gösteren cilt kanserlerinden biridir” dedi.

“Güneş Koruyucu Kremler İçin Aile Hekiminize Başvurun”

Kiraz, ultraviyole radyasyonun etkilerinden kişisel korunmaya yönelik önerileri şöyle sıraladı; “Güneş Koruma Faktörüne (SPF) göre kişisel koruyucular (güneş gözlüğü, cilde uygulanabilecek güneşten korunma ürünleri, kıyafetler, şapkalar gibi) kullanarak ultraviyole radyasyonun etkilerinden korunabilirsiniz. Bu önlemleri alırken kişisel korumanızı sağladığınız kurum ve kuruluşlardan SPF bilgisi talep etmeniz büyük önem taşımaktadır. Aile doktorunuza danışmadan cilde uygulanabilecek güneş koruyucu ürünleri satın almamalısınız. Otobüs durakları, ofisler, oyun alanları, hastaneler, okullar, huzurevleri, konutlar, yürüyüş ve bisiklet yolları, piknik alanları, kıyılar gibi alanlarda gölge oluşturmak oldukça önemlidir. Bu bilgilere ulaşabilmeniz için yerel yönetimlerinizden halk sağlığı erken uyarı sistemlerinin kurulmasını talep etmeniz ve bu bilgilerin tarafınıza iletilmesi gerekmektedir. UVI bilgilerine Dünya Meteoroloji Teşkilatı ve Türkiye Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nden ulaşabilirsiniz. Dijital platformlarda UVI takip sistemleri mevcut.” söz konusu.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu