Teknoloji

Dünyanın ilk yapay zeka yasası Avrupa Parlamentosu tarafından onaylandı

Investing.com – Avrupa Birliği Parlamentosu, bugün son zamanların trend teknolojisi yapay zekayı kontrol altına almak amacıyla hazırlanan ve bu anlamda dünyanın ilk düzenleyici çerçevesine sahip temel kural setini onayladı. 

Avrupa Parlamentosu üyeleri konuyla ilgili yaptıkları açıklamalarda AB’nin artık yapay zeka alanında küresel bir standart belirleyici konumunda olduğuna vurgu yaptı. Yapay zeka alanı için detaylı bir kural seti hazırlayan Avrupa Birliği Parlamentosu, yeni teknolojileri düzenleme konusundaki proaktif yaklaşımını sürdürmeye devam ediyor. 

Bazı üyeler ise hazırlanan mevzuatın son derece olumlu olduğunu, ancak asıl zorluğun mevzuatın uygulama aşamasında yaşanacağını düşünüyor. AB’de önümüzdeki yıl yürürlüğe girmesi bekelen “AB Yapay Zeka Yasası” ile bölgede teknoloji, kabul edilemez kategorisinden yüksek, orta ve düşük tehlikeye kadar değişen risk kategorilerine geçmiş oldu.

Diğer yandan Avrupa’da yapay zeka girişimlerine öncülük eden Almanya ve Fransa gibi ülkeler, uzun bir süre AB’nin Çin ve ABD ile teknoloji alanında rekabet zorluğuna neden olacağı gerekçesiyle sektöre kısıtlama getirilmesi yerine öz düzenleme yapılmasını savundu.

Teknoloji devleri AB’nin merceği altında 

Geçtiğimiz hafta Avrupa Birliği, ABD’li teknoloji devlerini kontrol altına almak için önemli bir rekabet mevzuatını yürürlüğe koydu. Dijital Piyasalar Yasası, büyük teknoloji şirketlerinin rekabeti engelleyici uygulamalarını önlemeyi ve hakim konumlarını küçük oyunculara zarar vermeden sürdürmelerini sağlamayı amaçlıyor. Yasa kapsamında; Alphabet (GOOGL), Amazon (AMZN), Apple (AAPL), Meta Platforms (META), Microsoft (MSFT) ve Çinli Bytedance’a uyarıda bulunuldu.

Avrupa Birliği, ayrıca gelişme aşamasına devam eden bu 2024 yılı itibarıyla yeniden dünya gündemine giren kripto para piyasaları için de ilk geniş kapsamlı yasayı hazırlayan ve onaylayan kuruluş oldu. MiCA adı verilen dünyanın en geniş kapsamlı kripto yasasının uyum sürecinin tamamlanmasının ardından önümüzdeki yıl yürürlüğe alınması bekleniyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu