Haber

Avustralya ve Tayvan’a ABD askeri desteği

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD), Pasifik müttefiki Avustralya’nın savunma sanayisinin geliştirilmesine yardımcı olacağı açıklandı. Ülkenin azalan silah stokunu telafi etmek için atılan bu adımın duyurusu, Avustralya’yı ziyaret eden ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin’in Avustralya Savunma Bakanı Richard Marles ve Dışişleri Bakanı ile yıllık üst düzey görüşmelerinden sonra geldi. Penny Wong. .

ABD Savunma Bakanı Austin, Sidney’de düzenlediği basın toplantısında, ülkesinin Avustralya’da güdümlü füze ve çoklu roketatar tesislerinin kurulmasına yardım edeceğini ve bu ülkeye mühimmat desteği de vereceklerini belirtti. Austin’in Avustralyalı mevkidaşı Marles, iki yıl içinde ülkede füze üretiminin başlamasını istediklerini ifade ederek, söz konusu taahhütten “oldukça memnun” olduklarını sözlerine ekledi.

Proje kapsamında Avustralya, “GMLRS” adı verilen güdümlü çok namlulu roket fırlatma sistemleri geliştirecek. Savunma Bakanı Marles ayrıca, Amerikan nükleer denizaltılarının gelecekte Avustralya limanlarında “yakında daha sık” olacağını kaydetti.

TAYVAN’A 345 MİLYON DOLARLIK ‘ACİL’ YARDIM

Washington’ın Çin’in Pasifik Okyanusu’ndaki hakimiyetini genişletme arayışına karşı Batılı müttefiklerini güçlendirmeyi amaçlayan bu adımına ek olarak Tayvan’a 345 milyon dolarlık askeri yardımda bulunacağı belirtildi.

Beyaz Saray’dan Cuma günü yapılan açıklamada, söz konusu yardımın Tayvan’ı desteklemek için savunma teçhizatı ve hizmetleri ile askeri eğitimi içeren Savunma Bakanlığı paketi kapsamında olduğu ve yardımın Bakanlığın kendi rezervlerinden sağlanacağı belirtildi. daha hızlı teslim edilebilir.

ABD Kongresi, Başkan Joe Biden’a ABD askeri stoklarından Tayvan’a askeri yardım sağlama yetkisi verdi. Savunma sanayisine yeni sipariş verilmesinden çok daha hızlı olan bu yöntemle Rusya’nın işgali altındaki Ukrayna’ya büyük çaplı yardımlar da sağlanıyor.

Tayvan Savunma Bakanlığı, ABD’ye “ülkenin güvenliğindeki kararlı angajmanı” için teşekkür ederken, bu adıma Çin’den tepki gelmesi bekleniyor. Tayvan’ı ‘Tek Çin’ ilkesi kapsamında kendi topraklarının modülü olarak gören Pekin, diğer ülkelerin Tayvan ile ilişkilerini bu ilkenin ihlali olarak değerlendiriyor. (DW Türkçe)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu